Esimene päev:

Kogunesime Astangul kell 9.30. Kui kohvrid olid kiletatud, dokumendid üle kontrollitud ja Armandil kohustuslik hommikukohv joodud istusime Marguse retroautosse ja Sveni juhitud Astangu halli bussi, võis meie imetore reis alata.

Õpetajad olid juba enne informeeritud, et üks õppija saab lennata esimeses klassis. Loomulikult oleme tema peale kadedad, kuid lend Tallinnast Münhenisse mõõdus heas tujus ja ilma viperusteta.
Lennureis on neljal õppijal esmakordne ja meeldiv kogemus. Teine lend hilines 40 minutit, mistõttu jõudsime Ateenasse nii hilja, et pidime tühja kõhuga magama minema.

Teine päev

Teine päev algas pankookide tegemist kahjuks me oleme söönud kiirelt ära et ei ole saanud pildistada. Täna on esimest mai ja see on vaba päev otsustasime sisse elamiseks minna külastama esimest muuseumisse see muuseumi nimi oli “Museum of Illusions” Kahjuks selgus et Kreeklased streigivad esimesl mail ja pidime kahe kilomeetrine kaugusel muuseumisse kuus kilomeetrist jalgsi kõndima.

Peale muuseumi külastus ja läksime tutvuma kohaliku toidukultuuriga. Saime teada et Kreeklased armastavad liha ja pita saia. Peale söömist kasutasime aega et vaadata puidukäsitöö tooteid.

Kolmas päev

Meie päev algas 6.30 hommiku äratusega ja sõime hommikusöögi ära ning jooksime bussi peale. Pidime bussi ootama pool tundi ja ootamine Kreekas on tavaline. Poole tunni pärast olime Theotokose keskuses. Abikokad läksid oma kööki ja puit läksid oma töökotta.

Abikokkade tööks olid pitsad, pirukad ja šokolaadikreemiga kook. Õppisime juurde piruka vormimise võtte. Ootame homset põnevusega.

Puidutöökoja inglisekeelne õpetaja oli kahjuks haige, aga teine juhendaja andis meile töö kätte. Tööks oli mesitarude kokkupanek. Töö oli teistsugune kui Eestis.

Lõunasöögiks pakuti võileiba. Meie Eestis sööme sooja toitu. Siis tegime tööd ja vastu tuli buss meile järgi. Koju jõudes tegime väikese pausi ja läksime motomuuseumisse. Muuseumis oli erakogu sajakahekümnest autost, millest ühte autosse lubati sisse istuda. Pärast muuseumit jäime tugeva vihmasaju kätte. Päeva lõpuks sõitsime metrooga.

Meil on ka beebiuudis… SELLEST HILJEM

Neljas päev

Hommik algas riisipudruga, mille maitse tegi täiuslikuks kohalik Kreeka maasikas. Infoks, et kohalik maasikas poes, tänavanurgal maksab hetkel 3- 4 €/kg.

Kõhud täis sõitsime taas praktikale Theotokose keskusesse. ABK tööpäeva tegid rõõmsaks punased vahvad põlled ning lõbusad pilotkad, mida jagus valitutele 🙂

Meie praktikapäevale andis sisendi EQUASS audiitor, kelleks osutus meie kaasmaalane Eestist. Temale valmistasime koos peakokk Giannisega kolmkäigulise rahvusmenüü. Valikus olid taimsed toidud: tortillarull-köögiviljadega, risotto seentega ja kreekapärane halvaa.

ABK tänase päeva uus oskus oli, et kuidas tihedalt keerata tortilla rulli. Valmis lõigatud rullid olid maitsvad ja isuäratavad ning tundusid eemalt väga sushi moodi.

Puidutöökojas jätkasime täna mesitarude raamide valmistamist ning lisaks saime harjutada staabeldamist. Meie erialal EQUASS midagi uut ja lahedat kaasa ei toonud, jätkus tavapärane rutiin. Samas kohalikud puidutöökoja õppijad tunnevad meie vastu suurt huvi ja tahavad meiega väga suhelda. Hetkel on suhtlemine kehakeele tasemel.

Kui tööpäev läbi sai, siis ruttasime kiirelt söömas ning peale sööki seadsime sammud lõbustuspargi poole. Alguses olime kõik väga kartlikud, esimesed julged olid Tiivi, Birgit ja Sten. Peale seda läks teistel hirm üle. Proovisime järgi erinevad atraktsioonid ja see oli vinge elamus.

Viies päev

Kuna eilne päev oli väsitav, siis oli täna hommikul väga raske üles tõusta. Tööle jõudsime õigel ajal.

Täna, uus päev tõi uue menüü ja rahvusroad. Saime koorida ja tükeldada kartulit, suvikõrvitsat, baklažaani – kreeka toidu, moussaka jaoks. Tegime erinevaid ettevalmistus tegevusi, et siis kokku laduda suurepärane ja isuäratav mereanniroog, mille katsime bešamellkastme ja riivitud parmesan juustuga. Rohkes riivitud parmesan juustus saime valmistada ka maitsvat Grissini küpsist.

Puidus jätkasime täna jälle mesiraamide tegemist ning vahelduseks proovisime naeltega Euroopa kaarti teha, lõunapausil toimus Eesti – Kreeka maavõistlus korvpallis, kus Astangut esindasid Sten ja Risto.

Peale tööpäeva läksime Ateena Monastiraki platsile ning teel sinna juhtus siis kõige hullem, mis olla saab Metroorongis, sisenemisel Armandilt rööviti rahakott koos kõigi dokumentidega.

Õhtu tegevuse täitis politsei külastamine ja ….

Tänaseks oleme taas väga väsinud ja lõpetame.

Olege ootel! Et beebi on, on fakt, aga pilte pole mida jagada 🙂

Kuues päev

Puidu tänane tööpäev möödus raamide lõpetamisega ja seejärel alustasime oma projektiga, milleks on valmistada käsitööna euroopa kaart ja mõned erikujulised pannilabidad. Suure osa tänasest tööpäevast võttis läbi tõlkeprogrammi kohalike õppijatega suhtlemine ja loomulikult tavapäraseks saanud korvpallilahing.

Valmistasime tänase praktika päeva jooksu ajal apelsini küpsiseid ja neli küpsetusplaati pitsat. Me tegime täna ka peakoka fantaasia järgi Moussakat, mille saime endale kaasa võtta ning sõime seda täna õhtusöögiks. Betty joonistas Theotokose keskuse peakokale Giannis’ile nimelise mandala, mille ta täna talle ka üle andis. Tema esimene reaktsioon selle kingituse üle oli väga tore.

Meie käsime täna kohalikul turul vaatasime lamba päid, kalu, tigusid ning saime teada et turu müüjad on toredad ja annavad maitsta. Me nägime erinevaid vürtse ning siis sõime kõik koos eelnevalt praktikal tehtud toitu.

Beebi uudist veel ei avalikusta…

Seitsmes päev

Täna külastasime Ateena akropoli.

Nägime suurte sammastega marmortemplit.

Lisaks mäele külastasime Akropoli muuseumit.

Tänane ilm oli soe ja lõunamaa moodi suvine, kuigi mäetipus oli väga tuuline.

Päeva head emotsioonid lõppesid metroos, Omonia jaamas. Kahjuks langes täna jälle ühe noormehe rahakott röövlite saagiks.

Õnneks oli mobiiliäpp millega sai koheselt pangakonto sulgeda ning suurem kahju sai jäi saamata.

Homme juba uued seiklused…

Kaheksas päev

Hommikul tegime pannkooke, siis pärast söömist läksime randa, rannas oli nii ilus kuigi oli valus ja tuline kõndida liiva peal ja oli väga külm ja soolane Vahemerel vesi. Mõned ujusid Vahemerel, mis oli umbes 16c sooja. Ranna lähedale tuli jäätise müüja ja nautisime temalt jäätis. Pärast kui me põletasime punaseks läksime sööma, siis tagasi kodupoole. Enne kui me jõudsime, käisime poes läbi, siis koju.

Üheksas päev

Eile ärkasime pool kuus. Käisime Kreekal saartel Hydra, Poros ja Aegina. Kruiisilaeva sõit oli pikk. Hydra saar oli väike ja väga ilus. Seal saarel olid hobused, muulad ja palju kasse. Öeldi, et seal saarel on 300 kirikut. Leidsime saarelt ka väikese puidutöökoja. Õpetaja Armand ütles, et ta on nüüd päris Kreekat näinud. Porose saarel saime olla 30 minutit. Jõudsime käia kellatornis ja seal pilte teha. Sten jooksis kaktusele otsa ja sai väga haiget. Aegina saarel kasvasid pistaatsiapähkilid, öeldi, et need on maailma parimad. Süüa pakuti seal kaheksajalgasid, sardiine, krevette – kreeklastele need toidud maitsevad. Meile maitsesid ka.

Kui koju jõudsime, siis olime väga väsinud, aga jäime reisiga väga rahule.

Kümnes päev

Täna oli jälle tööpäev. Abikokad valmistasid täna kreeklastele eestipäraseid võileibu – kilu ja suitsuvorstiga. Kreeklastele need maitsesid väga. Puidupoisid tegid täna pannilabidaid ja mesilastarude raamidele õppisime panema traati – see oli uus töö ja alguses oli see päris keeruline. Kui me harjutada saime, siis muutusime palju osavamaks.

Lõpuks beebiuudis ka 🙂 Saage tuttavaks – siin ta on – Theotokose kilpkonnabeebi 🙂

Üheteistkümnes päev

Täna läksime tööle. Puidukad tekid oma pannilabidaid ja külastasid üle tee asuvat puiduettevõtet. Suureks üllatuseks nägime keset põrandat põlevat lõket. Me ei osanud kreeka keeles öelda, et see on väga ohtlik.

Abikokad tegid pitsa pirukaid ja soolaseid juustuga küpsiseid. Lisaks valmistasime suuri võileibu.

Peale lõunat oli avatud uste päev. Me nägime raamatute köitmist, keraamikatuba, trükikoda, 3-d printerit, siiditrüki valmistamist, taaskasutustöötuba, õmblustuba ja kangastelgi.

Siiditrüki töötoas andsime sisse ka tellimuse – soovisime kotte, kus peal oleks Betty joonistatud Theotokose mandala.

Ühte töötuppa astudes tundis õppija ära, et me räägime eesti keeles – selgus, et tema vennanaine on eestlane.

Peale tööpäeva läksime arheoloogia muuseumisse. Seal nägime päriselt neid asju, mille pildid on meie ajalooõpikutes – palju vaase, marmorist kujusid, hauakambritest leitud asju ja palju muud.

Õhtul läksime veel sööma, sest kõhud olid pikast päevast tühjaks saanud.

Kaheteistkümnes päev

Täna hommikul saime kauem magada, sõime ja asusime teele. Theotokose poolt oli meile korraldatud erinevaid ekskursioone. Kõigepealt läksime raamatukokku. See oli Ateena kõige vanem raamatukogu ja seal töötasid Theotokose keskuse endised õppijad. ‘

Siis läksime parlamendi hoone juurde vahtkonna vahetust – See oli päris naljakas, nagu stepp tants.

Siis läksime Vana-Kreeka olümpiastaadionile. Argo oli ainus, kes jõudis joosta terve staadioni ringi. Staadion oli 2 500 aastat vana ja sinna mahtus 50 000 inimest . Siis läksime botaanikaaeda, see oli päris suur ja seal oli erinevaid puid, põõsaid, lilli ja linde.

Seekord saime süüa koduseid toite – KFC 🙂

Õhtul läksid vapramad pikale bussisõidule. Külastasime lõunapoolsemat tippu, kus asus Poseidoni tempel. Kuna see oli kõrgel, siis oli seal väga tuuline, aga vaated olid imelised. Bussi aknast nägime ilusaid kohti. Koju jõudsime väga hilja.

Kolmeteistkümnes päev

Tänane päev algas taas varase ärkamisega. Natuke oli kahju, et täna oli viimane tööpäev. Jagasime laiali oma kaasa võetud kingitused ja kommid. Theotokose inimesed olid väga tänulikud ja üllatunud.

Muidugi olid neil ka meile kingitused -saime kohalikke küpsiseid, mis olid väga maitsvad. Siis läksime kõik koos lähedal asuvasse parki piknikule.

Lasime kohalikele eesti muusikat – Trad Attack, Puuluup, Metsatöll, Curly Strings, Ukuaru valssi jne. Neile see meeldis ja nad olid valmis meiega koos tantsima. Meie poisid mängisid parema meelega palli.

Tagasi tulles oli aeg hüvasti jätta. Kahju oli meil ja kahju oli neil. Kutsusime neid endale Eestisse külla.

Õhtul külastasime peakoka soovitusel restorani, kus valmistatakse süte peal grillitud lammast.

Päris õhtul pakkisime koju minemiseks kohvreid. Kohvrisse pakkisime ka kingitused kodustele, kes meid juba ootavad.

Neljateistkümnes päev

Täna öösel saame koju. Oleme natuke kurvad, aga samas väga rõõmsad.

Meie emotsioonid Kreekast:

Sten – mulle meeldisid linnad ja uued kohad, mida nägin.

Henry – mulle meeldis väga lõbustuspargis.

Risto – mulle meeldisid Kreeka saared ja ma olin väga üllatunud, et mäe sisse on ehitatud majad.

Romet – mulle meeldisid kõik vaatamisväärsused, kus käisime, kuid ei meeldinud, et meie linnaosa oli väga räpane.

Kerhard – mulle meeldisid väga mäed ja suured rannad.

Betty – mulle meeldis väga käia Theotokoses praktikal ja sealsed väga toredad inimesed ning muidugi ka ilusad vaated.

Vladimir – mina käisin reisil esimest korda, oli toredaid asju ja hirmsaid ka. Väga huvitav oli näha saart kus transpordiks kasutati muulasid. Väga huvitav oli Aegina saar, kus oli palju erinevaid pistaatsiapähkleid.

Argo – mulle meeldisid Kreeka huvitavad söögid, praktikal Theotokoses ning saared ja rand.

Tiivi – mulle meeldis Theotokose keskuse köögis olev kord ja sujuv meeskonnatöö. Iga päev pakkus midagi väga meeldivat, aga parim elamus oli Poseidoni tempel.

Birgit – mulle meeldis PÄIKE, toredad inimesed Theotokose keskuses ja kõik vaatamisväärsused.

Armand – ütleme nii… Enamus minu eelarvamusi Kreeka kohta, lükkas Kreeka ümber…

Aet – mulle meeldisid kohalikud inimesed, kes meid vastu võtsid ning see ajaloo hõng.