Neljapäeval so 2.juunil startisime majutusest 8.45 ja suundusime REA College poole teele ning kohale jõudsime täpselt kell 9.00, sest meid viidi autoga. Luks teenus : ) Esimesed kohvid joodud, hakkas peale uute programmide õppimine, mis seisnes selles, et kõik tegelesid oma projektidega. Karl ja Reno töötasid REASTANGU logo ja visiitkaardi kallal, Otger täiendas oma REA College õpilasega väikestele lastele mõeldud online sõnaraamatu äppi koos mängudega, kus peab sõna ära arvama. Kui paned vale sõna kirja siis läheb sõna punaseks, kui õigesti siis on sõna roheline. Sõnaraamat sisaldas mitut keelt, mitte ainult hollandi ja eesti keelt, vaid ka Indoneesia keelt, kust õpilane oli pärit. Otger andis isegi mõned ideed, kuidas teha lastele sõnamäng huvitavamaks. Ron töötas pileti süsteemi kallal, mis sisaldas endas erinevas vanuses olevate inimeste piletite hindasid k.a. soodushindasid. Kõige selle kohta pidas süsteem oma statistikat ja välja sai printida oma tšeki. “Töötasin ostu-lehe disainis, et see mahuks ostu-automaadi peale ja siis tšeki peale. Pileti peal olid erinevad hinnad ja summad, mille kõik arvuti ise arvutab. Nii kaugele ei jõudnud, et QR piletit teha, kuna Hans ütles, et sellega võib minna 3 kuud, ja isegi siis ei pruugi see veel õigesti töötada”, selgitab Ron, kes töötas selle programmi kallal.

Lõunaks oli Hansu ja Martini kolleeg meile toitu valmistanud, mis oli väga maitsev, nimelt spargel- ja lillkapsa püreesupp, mis oli rohelist värvi : )

Reedel so 3.juunil oli meil eriti tore päev, sest siis õppetööd ei toimunud, vaid sõitsime linnast välja 55 km ühte ilusasse loodusparki, kus oli hiigelsuur Astron raadio-teleskoop. Majas sees tehti meile ekskursioon ja näidati kõiki ruume, kus nad töötasid, erinevate osade kallal, mis lähevad satelliitide peale. Nad olid ka ühe süsteemi teinud James Webb teleskoobi jaoks.

James Webbi kosmoseteleskoop on kosmoseobservatoorium, mis peaks saama Hubble’i kosmoseteleskoobi ja Spitzeri kosmoseteleskoobi järglaseks. Webb on ette nähtud töötama infrapunalainealas lainepikkustel 0,6–28 mikromeetrit.

Seal nägime erinevaid osi, mis lähevad satelliidi peale. Käisime ka ruumis, kus olid serverid, mis suhtlevad erinevate teleskoopidega üle maailma. Peale siseruumide ekskursiooni käisime väljas vaatamas ühte antennide süsteemi, mille sarnaseid on ka üle terve Euroopa ja need töötavad koos.

ASTRON on Hollandi raadioastronoomia instituut. Selle peakontor asub Dwingeloos Dwingelderveldi rahvuspargis Drenthe provintsis. ASTRON on osa Hollandi Teadusnõukogu instituutide organisatsioonist.

Peale ekskursiooni käisime ilusas välikohvikus lõunal, aga tagasi tulles õnnestus meil minna ühe raadio-teleskoobi sisse, kus meile räägiti, kuidas see töötab ja saime tutvuda lühidalt selle ajalooga. Sellega lõppes meil Astroni külastus ja me läksime loodusparki jalutama. Hans ja Martin soovisid meile “Have a nice weekend!” ja nii meie nädalavahetus algabki.

Looduspargis oli Karl väga heas tujus, aga Tauri mitte nii väga ; )