PÜHAPÄEV 07.04

Varahommikul asusime teele, Ingrid ja Piret Astangult ning Andreas Laagrist. Kasutasime takso tellimiseks Bolt’i ja kõik sujus suurepäraselt. Sadamas saime kokku u kl 9.30 ning Tallinki laev Star väljus isegi varem kui plaanis märgitud. Laevareis kestis 2 tundi.

Andreas (vasakul) ja Ingrid (paremal) 8. tekil

Helsingisse saabudes ootas meid sadama terminali ees Samu koos suure Kiipula sildiga. Meiega koos reisis Kiipulasse ka üks Maarjaküla õpetaja Räpinast.

Hämeenlinna viis meid Kiipula bussiga Samu

Samu tuli meile vastu ja viis meid ka poodi nimega City Market. Pärast poeskäiku viis ta meid õpilaskodusse, kus ta näitas meie tube ja kööki.

ESMASPÄEV 08.04

Tänane päev oli täis ootamisi ja ootamatuseid. Hommikul ootasime millal keegi järgi tuleb, sest puudus päevaplaan. Lõunat pakutakse meile õpilaskodust üle tee asuvas Tavastia Ammatikoulu sööklas, kuhu me siiski sööma ei jäänud.

Esimene lõuna oli meie jaoks liiga vara ja teine liiga hilja

11.30 juhatas Kiipula õppija meid koolimajja, kus meie käsutusse anti sülearvutid. Kuulasime õpilasfirma koosolekut, kuid kahjuks ei saanud midagi aru, kuna terve koosolek oli soome keeles.

Kiipula õpilaskodu, kus elame järgmised poolteist nädalat

TEISIPÄEV 09.04

Ootamine algas taas kell 8.00. Esimene töö, mis anti, oli õpilasfirma tellimustöö, kus pidi leidma ja tähistama alzheimeriga patsientide ajuskänneeringutes auke. Töö oli väga rutiinne. Ühe aju piltidega läks üle tunni ja neid oli 100 ning kolmest erinevast vaatest.

Ingrid käis jalutamas ja tegi mõned pildid:

KOLMAPÄEV 10.04

Kolmapäev oli Datanomi kursusel hoopis köögipäev. Punaportti õpilaskodu esimesel korrusel asuvas köögis tegid õppijad ise süüa. Menüüs oli varem kokkulepitult Tikka Masala kanaroog, magustoiduks smuuti. Saime maitsta ning toit oli hea. Viisime külakostiks eesti kommi.

Hästivarustatud õppeköök Punaporttis

Peale lõunat matkasime Hämeenlinna kindlust vaatama. Ilm oli jalutuskäiguks üsna külm.

Hämeenlinna kindlus
Kahjuks oli vanglamuuseum suletud

NELJAPÄEV 11.04

Hommikul kogunesime taas õpilasfirma klassis. Võtsime kaasa enda arvutid. Mikko tutvustas HTML/CSS-iga veebilehe tegemist koodiprogrammiga Visual Studio Code. Esialgu lihtsalt uurisime näiteid. Pärast lõunat olime kõik väsinud.

REEDE 12.04

Täna oli koolis väga lühike päev. Iseseisvalt arendasime näidete järgi oma veebilehti ning Mikko soovitas uurida ja allalaadida programmi nimega Figma, millega esmaspäeval hakkame tegelema ja kergemalt veebilehte kujundama. Hommikul tuli õpilasfirmasse klient, kes soovis oma firmale veebilehte, meeskond hakkas sellega kohe tegelema. 10.30 saime vabaks ning läksime koolikohvikusse sööma, kus argipäeviti teevad süüa ja teenindavad kutsekooli õppijad. Kuni kella 13.00-ni pakutakse buffee-lõunat ja 8€ eest saab võtta kõike kuni mahub.

13.00 läksime jalutama Hämeenlinna Ahveniston järve juurde, kus asub ka 1952 a. olümpiapark. Tagasi tulles otsisime läbi metsa teist teed ja jääl libisedes ning mäkke ronides sattusime võidusõidurajale, mida mööda jalutades jõudsime lõpuks tagasi linna ja leidsime tee tagasi ühikasse.

LAUPÄEV 13.04

Jalutasime linnas ja külastasime Hämeenlinna Kunstimuuseumi. Otsisime ülesse rongijaama, et neljapäeval rongiga Helsingisse sõita.

Kunstimuuseumis
Hämeenlinna kirik
Hämeenlinna keskturg

PÜHAPÄEV 14.04

Puhkasime.

ESMASPÄEV 15.04

Koolipäev algas 12.00 Mikko näitas juhiseid, kuidas kasutada programmi nimega Figma. Selle programmiga on võimalik kujundada veebilehte, ilma sügavamalt koodi tundmata. Kui on vaja teha veebilehes muudatusi, saab selle programmiga kergelt kujundust muuta. Pärast tuli õpilasfirmasse 5 klienti, kellele õpetati tahvelarvutite kasutamist.

TEISIPÄEV 16.04

Meid sõidutati hommikul kell 8.30 Kiipulasse, 18-20km Hämeenlinnast. Seal tutvustati meile Kiipula Ametikooli erinevaid erialasid, eelkõige ICT-d (Information and communication technology). Näidati klassiruumi, kus tegeletakse elektroonikaga. ICT eriala koosneb kolmest õppeaastast. Näiteks esimese õppeaasta lõpetuseks on neil vaja ehitada elektroonikaseade ning kirjeldada selle seadme tööd ja ehitust. Hinne oleneb töö tulemusest ja sellest, kui palju on kasutatud kellegi abi. Hindamine on natuke erinev, kui meil Eestis, kuigi numbriskaala on sama. Palju huvitavaid vidinaid ja võimalusi oma käed asjadele külge panna.

Veel näidati mehaanikute õppegaraaže, kasvuhooneid, loomatalitajate õpperuume. Nägime kanu, lambaid, kalkuneid, parte.

Vahepeal sõime nende sööklas lõunat ning pärast matkasime mäkke. Seal oli Jussin Laavu lõkkeplats, kus sai niisama istuda ja vaadet nautida.

KOLMAPÄEV 17.04

Käisime taaskasutuskeskuses, kus vanu asju sorteeritakse, tehakse korda ja müüakse uuesti maha. Kohapeal sai ka laenutada kostüüme ja oli õmblustöökoda.

Järgmisena käisime elektroonika taaskasutuskeskuses, kus lammutati vana elektroonikat ning taaskasutati kõike peale plastiku.

NELJAPÄEV 18.04

Sõitsime 12.22 ühistranspordiga Hämeenlinna rongijaama. 12.49 väljus rong Helsingisse. Pärast Helsingisse jõudmist panime asjad hotelli ja käisime natuke linna avastamas.

REEDE 19.04

Sõime hotellis hommikusöögi ning läksime Heurekasse. Heureka keskuses oli palju rahvast ja võimalusi proovida erinevaid seadeldisi. Vaatasime ka kahte 25-minutilist dokumentaalfilmi.

LAUPÄEV 20.04

Hommikul käisime taas söömas ning lahkusime hotellist. Võtsime kohvrid ja kotid ning sõitsime hotelli eest trammiga sadamasse, kus külastasime enne laevasõitu väikest arvuti ja mängukonsoolide muuseumi.

Katusel kükitas vana MG-130 hävitajalennuk